dilluns, 18 de juliol del 2011

La sanitat pública necessita lideratges ferms

EL 12 d’abril el Govern acorda assegurar que s’establiran de forma immediata les garanties de qualitat de la sanitat pública catalana. Entre d’altres coses, el Govern confirma que s’adequarà la dotació de personal contractat a les necessitats assistencials.
Tanmateix, la realitat és ben diferent: es produeixen tancaments indiscriminats de plantes d’hospitals i es disminueix dràsticament la programació quirúrgica a tots els hospitals de Catalunya; es provoquen rescissions massives de contractes eventuals i d’interinatge, que ja afecten a més d’un miler de professionals; durant les últimes setmanes hem vist com es produïen ERO’s que ja afecten a 1.500 professionals; hem assistit al tancament de nombrosos punts d’atenció continuada i urgent i els propers mesos contemplarem, com a mínim, el tancament anunciat de l’Hospital 2 de Maig. Es constata, dia a dia, destrossa rere destrossa, que el conseller Boi Ruiz no és capaç de mantenir la qualitat dels serveis sanitaris, per molts decrets i acords de Govern que es facin.
EL dia 8 de juliol es commemoren els 30 anys de traspassos en matèria sanitària a la Generalitat. En aquest període, mai cap Govern de la Generalitat, cap conseller ni consellera de Salut ha actuat amb tanta falta de respecte institucional com el conseller Boi Ruiz. Ruiz té el dubtós privilegi d’incomplir tots els mandats del Parlament, totes les mocions aprovades pel ple i totes les propostes de resolució aprovades en comissió. En aquestes condicions no es pot arribar a acords ni amb els agents socials ni amb ningú. 

Els professionals saben -perquè ells i elles sí que són els millors- que la situació de crisi econòmica que pateix el país requereix de generositat per part de tothom. Fins i tot estaven disposats a assumir renúncies en les seves condicions laborals per tal de mantenir els llocs de treball. Tot, amb l’objectiu d’assegurar la qualitat dels serveis assistencials i els nivells d’ activitat necessàries. Per la seva banda, les patronals diuen que no poden donar-los cap garantia perquè elles mateixes no tenen cap seguretat per part del departament.
Ho hem dit moltes vegades i ho repetim: aquesta situació d’impàs agreuja i evidencia la situació d’aïllament del conseller Boi Ruiz, que ja no pot dissimular més la manca de suports de tot el sector sanitari i de tota la ciutadania envers les mesures que està adoptant.

El Govern de CiU està obsessionat en guanyar per golejada, escampant culpabilitats ad nàuseam i sense aportar cap mesura constructiva. I si pot guanyar abans de començar el partit i menystenint les regles de joc, millor que millor. El Govern creu que el sistema de salut es pot liderar a cop de decret, i el conseller Ruiz sap (o hauria de saber), que això no és possible.

Cal molta credibilitat personal per liderar un sector que acumula més talent en els seus professionals que cap altre sector. Els  ciutadans i les institucions precisen més respecte i el sistema de salut necessita un lideratge més fort, més dialogant i menys autoritari.  I amb molta més credibilitat que la que ofereix el senyor Ruiz.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada