dijous, 10 de maig del 2012

Les polítiques socials del PP i de CiU són Inconscients, Inconsistents i Insolvents


Les polítiques socials del PP i de CiU són Inconscients, Inconsistents i Insolvents

“I ens parlaven de polítiques d’ Austeritat, Aprimament i Agilitat” .

 Els governs del PP a l’Estat i de CiU a la Generalitat, setmana rere setmana, ens inunden amb noves retallades; les últimes i més devastadores, les que incorpora el Reial Decret Llei 16/2012 de mesures urgents per garantir la sostenibilitat del sistema nacional de salut. Emparats per la crisi, els mercats i l’excusa dels dèficits, van construint els canals que fan possible el transvasament de recursos públics, o sigui de tots, cap el sector privat. La dreta governamental vol amagar les seves veritables intencions privatitzadores dels sistemes de salut i dependència, aprofitant que l’envelliment de la població garanteix un mercat en creixement molt important. Aquest és el veritable full de ruta que els guia en les seves accions de govern que, malgrat l’embolcall en què ens les venen, són Inconscients, Inconsistents i sobretot Insolvents, perquè estan fent miques l’Estat del Benestar i  els drets dels ciutadans.
Són Inconscients perquè empitjoren la salut de la ciutadania com a conseqüència de les retallades de drets i recursos que, contràriament al que s’anuncia, suposen desigualtats en l’accés, reducció de la qualitat dels serveis i l’empobriment progressiu de les famílies, una part de les quals són expulsades fora del sistema de  salut.
Són Inconsistents perquè no són fruit d’un pacte de prioritats amb la ciutadania i no porten enlloc, i perquè a més afecten la credibilitat ètica i política dels governants.
I són Insolvents perquè ens volen fer creure que poden actuar i influir sobre l’economia i les finances del país que governen, i res més lluny de la realitat: els mercats financers són insaciables. I aquests governs en són captius.
No els hi queda més remei, per poder justificar la seva pobra i agressiva acció de govern amb qui menys té, que recórrer al patriotisme per mobilitzar els sentiments de la ciutadania perquè els validi les seves accions per assentiment. Patriotisme antic i ranci, a nivell d’Estat, perquè impulsa reformes en el sistema de salut buscant la confrontació amb estrangers i immigrants. I patriotisme folklòric i populista a nivell autonòmic, perquè busca la confrontació amb l’Estat. Per tal d’amagar les seves pròpies impotències, són capaços fins i tot de competir en retallades, tal com ens ha demostrat els conseller d’Economia del Govern de la Generalitat. PP i CiU són les dues cares de la mateixa moneda.
Cal una altra manera de fer política per recuperar la credibilitat dels governs. Els homes i dones d’Europa, Espanya i Catalunya hem de poder tenir confiança en el futur i en la democràcia; i perquè l’austeritat en les polítiques públiques serveixi d’alguna cosa, calen accions decidides d’impuls i creixement econòmic. No es pot construir un futur creïble només amb retallades. És possible combatre i acabar amb la crisi, però utilitzant els instruments adequats. Els serveis públics de salut i dependència, a més de suposar instruments clau de redistribució i protecció social, ajuden a generar ocupació i són un sector econòmic de primer nivell, que ha de formar part de la solució per sortir de la crisi.
La necessària austeritat que precisa la nostra economia no hauria de ser imposada ni administrada per aquells partits que, avui en el govern, demostren que no creuen en les polítiques públiques. Només amb l’impuls d’una visió col·lectiva de desenvolupament humà, que superi els entrebancs dels nacionalismes i dels patriotismes que menystenen les persones, es pot combatre la crisi, però per això cal dissenyar amb rigor i  credibilitat, les alternatives a les polítiques Inconscients, Inconsistents i Insolvents dels governs de CiU i PP.
Els partits polítics tenim l’obligació ètica de construir programes de govern creïbles per tal que la ciutadania recuperi la credibilitat en la política. I no s’aconseguirà amb eslògans, aquest propòsit, perquè els missatges curts i fàcils són instantanis i no perduren, i les persones necessiten arguments creïbles, consistents i sobretot solvents. Només construint projectes de futur sòlids i alternatives creïbles es recuperarà la credibilitat dels partits i de qui els lideren. Aquest és el veritable camí de la recuperació política i econòmica del sistema democràtic.

Publicat a Catalunya PRESS el  10 de Maig de 2012

Josep M. Sabaté
Portaveu de Salut
Grup parlamentari Socialista


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada