dissabte, 31 de març del 2012

Moció 83/IX del Parlament de Catalunya, sobre l’accessibilitat del sistema sanitari, presentada pel diputat Josep M. Sabaté Guasch, del Grup Parlamentari Socialista,

Palau del Parlament, 28 de març de 2012
Tram. 302-00118/09

Ple del Parlament

El Ple del Parlament, en la sessió tinguda el 28 de març de 2012, d'acord amb l'article 139 del Reglament, ha debatut la Moció subsegüent a la interpel·lació al Govern sobre l’accessibilitat del sistema sanitari (tram. 302-00118/09), presentada pel diputat Josep M. Sabaté Guasch, del Grup Parlamentari Socialista, i les esmenes acceptades del Grup Parlamentari d'Iniciativa per Catalunya Verds - Esquerra Unida i Alternativa (reg. 58226), i del  Grup Parlamentari del Partit Popular de Catalunya (reg. 58344), i rebutjades les del Grup Parlamentari de Convergència i Unió (reg. 58349) i del Subgrup Parlamentari Ciutadans (reg. 58352).

Finalment, d'acord amb el que estableix l'article 139 del Reglament, ha aprovat la següent

Moció

El Parlament de Catalunya insta el Govern a aprovar en el termini de tres mesos, mitjançant un decret d’accessibilitat al sistema de salut, un pla de xoc de temps màxims garantits per a assegurar la qualitat i l’equitat dels serveis sanitaris. El pla de xoc, que ha d’estar completament implementat dins del 2013, ha de concretar els protocols d’atenció entre els diferents nivells d’atenció i serveis territorials, d’acord amb el Pla d’innovació d’atenció primària i salut comunitària, i tenir en compte, com a mínim i de manera íntegra, les mesures següents:

 a) En casos aguts, els ciutadans han d’ésser atesos per l’equip de salut o els professionals de referència corresponents el mateix dia que sol·licitin l’atenció.

 b) En l’atenció primària, cal establir un màxim de quaranta-vuit hores d’espera en visites programades per a ésser atès pel metge o metgessa de família, per l’infermer o infermera i pel pediatre o pediatra de referència.

c) Els metges de família, pediatres i infermers, en l’ús de llurs competències, han de demanar directament proves diagnòstiques i visites a altres especialistes als centres d’urgències d’atenció primària, centres d’alta resolució i hospitals generals bàsics i centres de salut mental.

d) Els metges de família, pediatres i infermers, en l’ús de llurs competències, han de prescriure directament l’ingrés de llurs pacients als centres sociosanitaris i de salut mental, i derivar-los a tractaments, seguint els protocols establerts i consensuats amb els professionals dels diferents nivells assistencials i definits en els diferents plans directors.

e) Cal establir un procediment preferent de quinze dies i un procediment ordinari de tres mesos per a l’accés a serveis especialitzats i la realització de proves diagnòstiques i teràpies complementàries, per a garantir els circuits de diagnòstic de les diferents patologies.

f) Cal estendre el programa de diagnòstic ràpid a tots els tipus de càncer, garantint que el temps entre la sospita diagnòstica i l’inici del tractament mèdic, quirúrgic o de radioteràpia sigui inferior a trenta dies. Els pacients amb malalties oncològiques han d’ésser sempre prioritaris, amb independència de les llistes d’espera generals.

g) Cal garantir un temps màxim d’estada de vint-i-quatre hores a urgències hospitalàries, des de l’arribada del pacient o la pacient fins a l’assignació, si escau, d’un llit d’aguts o sociosanitari.

h) Els centres hospitalaris han d’establir, un temps màxim garantit, a comptar des de la confirmació diagnòstica, per a la realització de tot tipus d’intervencions quirúrgiques, que en cap cas no pot superar els sis mesos. Si la intervenció no es pot realitzar en el termini de sis mesos al centre on ha estat programada, s’ha de proposar un altre centre on es pugui dur a terme dins d’aquest termini.

i) Cal reprogramar en el termini màxim d’un mes els ingressos cancel·lats i les visites desprogramades en hospitals i centres de salut on visiten especialistes, motivats per necessitat dels serveis.

j) Cal establir un temps màxim d’espera de deu minuts per al transport sanitari urgent i d’una hora per al transport sanitari programat.

k) Cal realitzar els canvis necessaris a Sanitat Respon per a garantir una atenció personal i personalitzada als pacients que sol·liciten ésser atesos per llur equip de salut o els professionals de referència.

l) Cal garantir l’accés en la xarxa a la informació sobre el temps d’espera de les proves diagnòstiques, les intervencions quirúrgiques, les visites hospitalàries i l’atenció en les urgències hospitalàries, per centres i per especialitats.

m) El Departament de Salut ha de donar compte trimestralment a la Comissió de Salut del Parlament de les actuacions fetes per a complir els terminis fixats.


Palau del Parlament, 28 de març de 2012


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada