dimarts, 28 de febrer del 2012

La invisibilitat no ha de produir indiferència.

29 de Febrer dia Mundial de les Malalties Minoritàries


La malaltia minoritària es manifesta com qualsevol altra malaltia, no hi ha diferències remarcables. Un dia apareixen símptomes de dolor i malestar que ens fa pensar que alguna cosa està funcionant malament o molt malament en el nostre organisme, i hem d’acudir al centre de Salut o be Hospital, on començarà un difícil camí fins a disposar del sempre discutit, i en aquests casos més, diagnòstic . Conèixer una malaltia que per a alguns metges suposa el primer cas que veuen, i potser l'últim que puguin tractar en la seva vida professional és una difícil tasca per als professionals.


A Catalunya hi ha 400.000 persones que pateixen malalties poc freqüents, minoritàries o rares, que després d'un difícil diagnòstic tenen un tractament sense garanties de recuperació, i moltes vegades les cures que precisen són complexes davant d'una inexistent curació. La seva vida necessita més del sistema de salut que altres malalts, perquè cal instal·lar-se permanentment en ell. Però el més important per millorar la qualitat de vida dels afectats, davant la falta de tractaments, és la generació de confiança i complicitats, que poden trobar en persones que tenen semblants problemes de salut. El constituir, amb el suport de professionals Grups d'Ajuda Mútua, pot facilitar i millorar molt la seva qualitat de vida. I l’ administració ha de ser sensible per facilitar-ho integrant els seus representants en diferents àmbits de treball que li son propis. El Catsalut ho ha fet a traves del Consell Assessor de Malalties Minoritàries.


“Aquella trucada que arriba en el moment més inoportú, però ens reconforta, i ens ajuda, aquella conversa amb algú que viu com tu, encara que aquest lluny però comparteix vivències. Aquestes petites coses ens fan viure amb molta més seguretat, a l'entendre que el més important és adequar les nostres vides a les nostres possibilitats reals de ser feliços, i d'això es tracta. Fem que la societat senti, i conegui que hi ha altres malalts i malaltes que sense tenir tractaments coneguts són aquí i necessiten de cura i curació. Podem ajudar fent-los visibles”.


El dia mundial de les malalties minoritàries que se celebra el 29 de febrer té per objectiu conscienciar la ciutadania davant aquestes situacions. A Catalunya la Fundació Dr Robert de la UAB i les associacions de malalts FEDER i la "Federacions Catalana de Malalties Poc Freqüents", organitzen jornades tècniques i divulgatives que ajuden, als malalts i familiars a estar al dia dels diversos avenços científics i farmacològics que van apareixent i també a la població en general en el coneixement i divulgació dels problemes que comporten aquestes malalties.



El dimecres dia 29 el Parlament de Catalunya acull una jornada organitzada per aquestes entitats i que té com a lema "Tots junts fem Pinya". Una magnífica iniciativa que desitgem tingui l'èxit que mereix, i sobretot que ajudi en la lluita per la normalització i la visibilitat dels afectats per malalties minoritàries.


Josep Maria Sabaté Guasch

Diputat del PSC al Parlament de Catalunya

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada